Vadas

 Most a vadas receptjét fogom leírni ide. Már nem most csináltam, de eddig még nem írtam ide le, pedig a kép már rég elkészült róla. Hát akkor lásssuk:



Vadas:



1 kg marha felsál,



1,5 kg répa,



darab vastag zöldség szál,



1 nagyobb hagyma,



3 darab babérlevél,



5 szem fekete bors,



só.



1,5 – 2 evőkanálnyi zsír, vagy ennek a mennyiségnek megfelelő olaj,



3 gerezd fokhagyma,



2 szelet füstölt szalonna.



Ízesítéshez: teáskanál cukor,



mokkáskanál citromlé,



2 evőkanál mustár.





A marhahúst feltesszük főni, egészben, vagy ketté vágva, hogy ellepje a víz. Mikor felforrt, a habját leszedjük óvatosan. Megsózzuk, borsszemeket és a babért beleszórjuk. Zöldéség, répa és hagyma karikázva, pucolva, bele a lehabozott felforrott husis vízbe. Ha elfő a lé, utánatöltök. Amikor a hús puha, ez marhahúsnál elég hosszú idő (én szívesen készítem a vadast más húsból is, mert én a marhahúst nem szeretem), tehát mikor puha a hús már, és természetetesen a zöldésgek is benne, akkor lezárjuk alatta a gázt. Anyóstól tanultam ezt a receptet, ő ezt az egészet este készíti el, és egy éjjel a gázon állni hagyja, nem rakja hűtőbe, hogy mint páclé működjön a dolog. Én ezt nem igazán szoktam betartani. Ha megfő a hús folytatom tovább.



Kiszedem a húst egy tányérra, a répát, zöldsgét egy tálba. A hagymát, babért, szemes borsokat kidobálom. A levét sem öntöm ki, azt is félreteszem! Áttöröm krumplinyomóval az egész zöldség egyveleget. Turmixolni is lehet, de mint írtam, én Anyós receptutasításait követem, mert Férj úgy szereti, nekem meg mindegy ez a rész. Nem veszünk össze.





 



Utána a 1,5 – 2 evőkanál zsírt (nekem sosincs itthon, mindig olajjal helyettesítem) felforrósítom, a 2 szelet szalonnát bevagdosom, “kakastaréj” formára, és beleteszem, megsütöm a zsírban. A húsról egy vagy két szeletet levágok, azt is megsütöm a zsíradékban a félbevágott fokhagymával együtt. Ha megpirultak, kiszedem a fokhagymát is, a szelet húst is és a kakasos szalonnát is. Majd egy teáskanál cukrot teszek a zsíradékban és megkaramellizálom benne. Persze figyelek ne égjen oda.





Ha ez megvan, a lehúzom a gázról a zsíradékot, amiben most csak a karamellizált cukor van és kb. másfél evőkanál lisztet teszek bele, elkeverem, majd azonnal belezúdítom, persze csak óvatosan az áttört répa zöldég egyveleget. Visszateszem a gázra, és fokozatosan engedem fel szedőkanlányi húslével ezt. Nem tudom leírni mennyi húslét tegyünk hozzá, csak úgy érzésre, amilyen sűrűre szeretnénk ezt a szószt, vagy mártást. Állandóan kevergetve főzöm egy kicsit lassú tűznél, amíg besrűsödik egy kicsit (kb. 10 perc). Ha kész, beízesítem a fent leírtakkal, két evőkanál mustár, mokkáskanál citrom leve. Megkóstolom, ha nem jó, lehet még tenni bele sót, cukrot, de nem valószínű.



Én krumpligombóccal szoktam tálalni. Most arról is készült kép, de kedvesem szerint nem lett szép látvány, így nem teszem azt most közzé. A barátnőm kenyérgombóccal szereti, a szomszédomék főtt makarónival szokták tálalni.



Ez a recept egy kicsit bonyolult. Már elkészítettem kb. 5-ször, és most azt mondom leírás nélkül is menne már. Nem egy nagy ördöngősség, főleg, nem annyira mint először gondoltam.



Jó étvágyat másnak is hozzá.

Tovább a blogra »