Túrós rétes



 





Túrós rétes



Bár nem is igazán rétes ez, mert az igazi rétest is célul tűztem ki, hogy majd megtanulom. Nagymamim olyan igazi rétest tud csinálni, és a vele lakó agglegény Fia, a Nagybátyám meg már megtanulta. Úgyhogy ő most olyan rétest tud csináni, amit nagyon sok nő megirigyelne. De most erre a túrósra ha vísszatérek, ezt is a Nagymamimtól tanultam.



Hozzávalók:



fél kiló liszt,



25 dkg margarin,



1 tojás, (plusz egy megkenni majd a tetejét)



2 evőkanál cukor,



2 dkg élesztő,



kis tej (kb. fél deci).



Töltelék:



fél kiló túró,



1 citrom reszelt héja,



mazsola,



egy tojás sárgája,



ízlés szerinti kristálycukor, kb. 10 dkg.



A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztben elmorzsoljuk a margarint. Majd összegyúrjuk a tejes élesztővel. 4 cipót formálunk belőle, egy órát pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten. Majd kezdjük az egyik cipóval ovális alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelék egy negyedével kb. Széleit bevagdossuk ha van derelyevágónk azzal, ha nem akkor valami késsel. Aztán ráhajtogatjuk a szélét. A közepén maradhat el pár centi rész, ahová nincs ráhajtva. Majd mind a 4-et elkészítjük így. Tepsiben megkenjük egy tojással és 180 fokon sütjük szép halványbarnára.



 

Tovább a blogra »