Könnyű, sajtos kifli
2009 január 16. | Szerző: gy |
Ezzel a recepttel mindig sikert szoktam aratni. Finom, könnyű, puha. Utoljára a szilveszteri buliba csináltam, előtte egy szülinapra, garázs-féle partira, ahol sok volt a fiú, sok a bor, pálinka és erre ez is jól csúszik. Bár ezek nélkül is a kedvencem.
Egy idős nénitől kaptam ezt a receptet. Első hallásra kicsit bonyolultnak tűnhet benne rész, de egyáltalán nem bonyolult. Szerintem egy kezdő is simán meg tudja csinálni.
Hozzávalók:
1 kiló liszt (fél kiló rétes liszt, fél kiló sima fehér liszt),
6 dl. tej,
1 evőkanál só,
2 evőkanál cukor,
2,5 dl olaj,
2 cs élesztő,
1 kocka (25 dkg) ráma,
5 dkg trapista sajt (a tetejére)
1 tojás (megkenni a tetejét).
A hozzávalókat nagyon pontosan be kell tartani. Elkészítés: A rámát apró kockákra vágjuk hidegen, és utána visszatesszük a hűtőbe amíg nem kell újra. Pontosan 96 db kockára vágjuk a rámát. Ez 6 x 16 db lesz. Először én félbe vágom a rámát, aztán a felet meg még háromba, a másik felét is ugye még háromba. Így lesz 6 lap négyzet alak, aztán ezeket egyenként 16 kockára vágom. Ez sem nehéz mert ugye 4×4=16. Szóval ez volt az a rész, amit én első olvasásra kacifántosnak találtam. Persze nem az.
A 6 dl tejbe beletesszük a 2 cs. élesztőt és a 2 evők.cukrot, kissé felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük az 1 kg lisztet és az 1 evők.sót, hozzáadjuk a 2,5 dl olajat és az élesztős cukros tejet. Jól kidolgozzuk. Majd 6 db egyforma cipót gyúrúnk belőle.
A cipókat egyenként kb. 30-40 cm-es átmérőjű körré nyújtjuk és 16 szeletre vágunk egy egy kört. A tortaszelet, vagy háromszög forma cikkek szélesebb felébe teszünk egy egy kis Rámát, (a hűtőból, és amig a köv. cipó elkészül addig a hűtőbe visszatesszük a ráma kockákat) esetleg egy kis reszelt sajtot is tehetünk rá, és feltekerjük. Ebből az adagokból lesz 96 db süti. Külön kelesztési időt nem kell hagyni a sütinek.
Olajozott vagy zsírozott esetleg sütőpapíros tepsibe rakjuk. Egy gáz méretű tepsibe két cipó fér kényelmesen. 1 tojást felverünk, ezzel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Közepes tűznél világos barnára sütjük.
Ennyi lenne a recept.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
olyan guszták, esetleg majd egy kis kóstolót küldhetnél fénypostával