Somlói recept

 







Ezt a receptet egy barátnőmtől kaptam. Remélem nem fog megharagudni, hogy itt megosztom másokkal is. Az tény, eddig a sütivel mindig siker volt. Remélem másoknak is az lesz!



Elkészítési idő: 1,5 óra

















Hozzávalók:









-sárga piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor.









-diós piskótához: 3 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál darált dió.









csokis piskótához: 3 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaópor.









Sárga krémhez: 5 dl tej, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 3 tojás.









Rumos cukorszörphöz: 1 dl víz, 1 dl rum, 10 dkg cukor.









Csoki öntethez: 3 dl tej, 5 evőkanál kakaópor, 1 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 dl rum









Valamint: 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, kakaópor a teteje megszórásához, 6 dl tejszín.









3 féle piskótalapot sütök, majd hagyom kihülni.









A krémhez a 4 dl tejet a cukorral felforralom. A maradék tejet külön edényben simára keverem a liszttel a tojássárgákkal és a  fehérjét külön habnak felverem. A forrásban levő tejes cukorhoz állandó keverés mellett belekeverem a tojásos tejet, felforralom, majd a tűzről levéve rögtön belekeverem a tojáshabot. Hűlni hagyom.









A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforralom, majd ha hűlt beleteszem a rumot.









A csokiöntethez a kakaót a tejjel simára keverem, ezután a cukrot és a tojássárgáját is hozzákeverem, majd állandó keverés közben felforralom. A tűzről levéve a rummal ízesítem.









A tejszínt felverem, vagy szifonban elkészítem.









Az összes hozzávalót összekészítem.









A tepsi aljára teszem a sárga piskótát, meglocsolom a rumos cukorszörp egy részével (egy harmadával) és rákenem a sárga krém egy harmadát. Meghintem a dió és a mazsola felével. Ráteszem a kakaós piskótalapot. Ezt is meglocsolom a szörp másik egy harmadával és rákenem a sárga krém második egy harmadát. Ismét meghintem a maradék dió és mazsolával. Ráteszem a diós piskótát és a maradék rumos cukorszörppel ezt is meglocsolom. Ráteszem a maradék sárga krém utolsó harmadát, majd kakaóporral megszitálom.









Alufóliával letakarva hűtőben jól lehűtöm, majd tálalás előtt deszertes tányérokra adagolom, úgy hogy evőkanállal halmokat teszek a tányérra. Minden adagra csokiöntet ás tejszínhabot rakunk.

Tovább a blogra »