Lekvàros gomboc és nudli

2009 május 27. | Szerző: |

 Mikor kicsi voltam, azt hittem a gomboc a nehezen elkészithetö ételek közé tartozik. Ma màr tudom, ez nem igy van. Aztàn ki is talàltam, hogy jo volna egy kis szilvàs gombocot enni. De nem volt itthon szilva, ezért inkàbb a lekvàrossal prrbàlkoztam most.



Hogy is kell csinàlni? Szerintem mindenki tudja, de azért leirom.









Hozzàvalok:


1 kg burgonya,
kb. 35 dkg liszt + a nyújtáshoz,
10 dkg margarin, vagy olaj
10 dkg zsemlemorzsa, 
porcukor a szóráshoz.









A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük, majd áttörjük, hagyjuk kihűlni.

Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6×6 cm oldalú négyzetekre vágjuk. 


 Minden négyzet közepére lekvàrt teszünk, de ha épp szilvàsat szeretnénk, akkor egy félbe vagy negyedbe vàgott szilvàt, ami meg van szorva cukorral és fahéjjal. A 4 sarkàt  felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk. 


Mivel nekem kisfiam nem igen szereti a lekvàrost, ezért neki nudlit csinàltunk, amit derelyevàgoval szabtunk le és a kezünkkel gögetgettük szép hengeresre.



Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok egy részét, kb. felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és még 3-5 percig főzzük. 
A gombócokat szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában, amit elötte a vajon vagy olajon aranylosàrgàra megpiritottunk. Tálra rakjuk, és a maradék gombócokat is kifőzzük.


 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!