Krumplis pogácsa

Elromlott a keverőgépem, vagyis a konyhai robotgépem. Szegény, eddig bírta. Most épp nem tudok jelen pill. másikat venni, igy kénytelen vagyok olyanokat sütögetni, amik titka nem a keverésben rejlik. Igy került a recepttárba a krupmlis pogácsa. Férjem külön kérése volt, hogy jól legyenek bevágva a tetejei, és jo nagy pogácsák legyenek:)



 



Hozzávalók:



25 dkg főtt, áttört krupmli,



15 dkg vaj vagy margarin,



50 dkg liszt,



3 dkg élesztő,



1,5 dl tej,



1 evőkanál cukor,



2,5 dkg só,



1 kávéskanál bors,



1 tojás,



1 tojás sárgája



plusz 1 egész tojás megkenni a tetejét.



 



A krumplit sós vizben főzzük, áttörjük. Mikor meghűlt hozzáadjuk az egész tojást és a tojás sárgáját. A tejet meglangyositjuk, bele az 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A liszthez keverjük a sót, borsot, beletesszük a vajat, elmorzsoljuk, majd mindent szépen összekeverünk, és kicsit kezünkkel „megdagasztjuk”. Aztán hagyjuk kelni kb. 1 óra hossszat, kinyujtjuk, jol bevagdossuk a tetejét, és jo nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük kicsit felvert tojással, majd sütjük 200 fokon kb. 20 percig.



Tovább a blogra »