Ezt a tortát egy nagyon jo barátnőmnek készitettem el. A recept eredetijét sajnos elhagytam, igy fejböl kreáltam össze most. A lényege megmaradt, mert két sima kör kakaós piskotát készitettem és a krémbe égetett cukros diót törtem össze mozsárban. Ez volt a titka, ami miatt nagyon tetszik ez a torta nekem. Ha valaki talán másképp készitené el, ezt nem szabad kihagyni. Lehet variálni a krémmel, tésztával, csak a karamelles diót nem lenne jó kihagyni belöle.
Hozzávalók:
2 x 4 tojás,
2 x 4 evőkanál cukor,
2 x 3 evőkanál liszt,
2 x 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
2 x késhegynyi sütőpor.
2 x 3 evőkanál liszt,
2 x 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
2 x késhegynyi sütőpor.
Egy kerek tortaformában sütök egymás után 4-4 tojásból kakaós piskótát. Először kikeverem az egyik 4 tojás sárgáját 3 evőkanál cukorral, aztán a 4 tojás fehérjét egy evőkanál cukorral. Ha kész, belekeverem a lisztet, kakaóport, sütőport. Óvatosan összeforgatom, és a kerek tortaforma aljára teszek sütőpapirt, (csak az aljára, oldalára nem) és megsütöm. Amig sül, addig kikeverem a másik 4 tojásos piskótát is.
Ha kész, a kettőt egymásra teszem majd igy szép, magas tortát kapok, és nem kell kínlódni a kettévágással.
Krém hozzávalók:
4 dl tej,
3 evőkanál rétesliszt,
10-15 dkg porcukor,
20 dkg vaj, vagy ráma,
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
10 dkg dió,
10 dkg kristálycukor.
4 dl tejben felfőzök 3 evőkanál réteslisztet. Állandóan kavargatva sürüre főzöm. Ha kész, hagyom kihűlni. Aztán 10-15 dkg porcukrot, elkeverek 20 dkg vajjal, vagy rámával hozzáadok két evőkanál cukorozatlan kakaóport.
10 dkg tisztított diót egy teflon serpenyőben kicsit megpirítok, hogy intenzívebb legyen az íze. Aztán kiszedem belőle és a serpenyőbe teszek 10 dkg kristálycukrot. Mikor megkaramellizálódott, szép barna, akkor beleteszem a pirított diót. Összeforgatom, majd a tűzröl levéve sütőpapirra borítom és hagyom kihülni. Aztán mozsárban összetöröm apróra és ezt keverem a krémbe. Ettől egy jellegzetes kissé ropogós lesz lehet majd benne érezni a diót és a karamellizált cukrot. Nekem nem árt belöle dupla adagot készítenem, mert elropogtatom mire a krémbe kerül.
Nagyon finom!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: