Túrós rétes
2009 január 9. | Szerző: gy |
Túrós rétes
Bár nem is igazán rétes ez, mert az igazi rétest is célul tűztem ki, hogy majd megtanulom. Nagymamim olyan igazi rétest tud csinálni, és a vele lakó agglegény Fia, a Nagybátyám meg már megtanulta. Úgyhogy ő most olyan rétest tud csináni, amit nagyon sok nő megirigyelne. De most erre a túrósra ha vísszatérek, ezt is a Nagymamimtól tanultam.
Hozzávalók:
fél kiló liszt,
25 dkg margarin,
1 tojás, (plusz egy megkenni majd a tetejét)
2 evőkanál cukor,
2 dkg élesztő,
kis tej (kb. fél deci).
Töltelék:
fél kiló túró,
1 citrom reszelt héja,
mazsola,
egy tojás sárgája,
ízlés szerinti kristálycukor, kb. 10 dkg.
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztben elmorzsoljuk a margarint. Majd összegyúrjuk a tejes élesztővel. 4 cipót formálunk belőle, egy órát pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten. Majd kezdjük az egyik cipóval ovális alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelék egy negyedével kb. Széleit bevagdossuk ha van derelyevágónk azzal, ha nem akkor valami késsel. Aztán ráhajtogatjuk a szélét. A közepén maradhat el pár centi rész, ahová nincs ráhajtva. Majd mind a 4-et elkészítjük így. Tepsiben megkenjük egy tojással és 180 fokon sütjük szép halványbarnára.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: