Krumplis pogácsa
2009 november 9. | Szerző: gy |
Elromlott a keverőgépem, vagyis a konyhai robotgépem. Szegény, eddig bírta. Most épp nem tudok jelen pill. másikat venni, igy kénytelen vagyok olyanokat sütögetni, amik titka nem a keverésben rejlik. Igy került a recepttárba a krupmlis pogácsa. Férjem külön kérése volt, hogy jól legyenek bevágva a tetejei, és jo nagy pogácsák legyenek:)
Hozzávalók:
25 dkg főtt, áttört krupmli,
15 dkg vaj vagy margarin,
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
1,5 dl tej,
1 evőkanál cukor,
2,5 dkg só,
1 kávéskanál bors,
1 tojás,
1 tojás sárgája
plusz 1 egész tojás megkenni a tetejét.
A krumplit sós vizben főzzük, áttörjük. Mikor meghűlt hozzáadjuk az egész tojást és a tojás sárgáját. A tejet meglangyositjuk, bele az 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A liszthez keverjük a sót, borsot, beletesszük a vajat, elmorzsoljuk, majd mindent szépen összekeverünk, és kicsit kezünkkel „megdagasztjuk”. Aztán hagyjuk kelni kb. 1 óra hossszat, kinyujtjuk, jol bevagdossuk a tetejét, és jo nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük kicsit felvert tojással, majd sütjük 200 fokon kb. 20 percig.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Most kiszámolom, melyiket sütöm meg a pogácsát vagy a linzert?
Kicsi kezemmel dagasztom én is!
De nagyon vágyom egy jó -nagyon jó- dagasztó gépre!
:-))