Nyírségi gombócleves

2009 november 14. | Szerző: |


Hozzávalók: 1 kg borjúhús, vagy sertéshús, 20 dkg zöldség, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergumó, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg karfiol, 1 vöröshagyma,  egész bors, petrezselyemzöld, 1 citrom.


Világos vajas rántáshoz: 8 dkg vaj, 9 dkg liszt.


Burgonyagombóchoz: 30 dkg burgonya, 1 tojás, 10 dkg liszt, 0.5 dkg só, 2 dkg zsír.


 


Ajánlott folyadékmennyiség: 5 liter.


 


Burgonyagombócokat készítünk. Burgonyát kockázva puhára főzzük sóval, majd összenyomjuk, lisztet 1 tojást és kis zsírt vagy vajat teszünk hozzá, összegyurjuk és kis gombócokat formálunk belőle, majd félrerakjuk.


 


Előkészítés: A zöldségféléket megtisztítjuk, daraboljuk, a karfiolt rózsáira szedjük. A húst 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A gombát szeletekre vágjuk, majd kevés olajon vagy vajon megpároljuk külön, félretesszük és később adjuk a leveshez.


 


A jól megmosott húst hideg vízben feltesszük főni, ha felforr, a tetejéről óvatosan leszedjük a habot. Hozzáadjuk az előkészített zöldségféléket, majd kis vászonzacskóban az egész borsot és vöröshagymát. (Nekem nincs vászonzacskóm, ezért őrölt borsot tettem bele, a hagymát meg nem főztem szét.) A húst és a zöldségféléket majdnem puhára főzzük, mikor a világos vajas rántással besűrítjük a levest, és hozzáadjuk a párolt gombát, és a burgonyagombócokat. Lassan forraljuk fel. Közben sózzuk, és kevés átszűrt citromlével majd hozzákevert tejszínnel készre forraljuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!